Texels Kookboek - Wildbouillon

Ingrediënten
1 kg wild botten/afsnijdsel 1 scheutje maïsolie 70 gr tomatenpuree 2 dl rode wijn
75 gr uien 75 gr prei 50 gr knolselderij 50 gr wortel
100 gr paddenstoelen 1 laurierblad 1 knoflookteen 1 takje tijm
20 g gekneusde vossebessen 10 gekneusde jeneverbessen 6 gekneusde peperkorrels

Hulpmiddelen
oven braadslee grote pan schuimspaan

Voorbereiding

De prei, wortel en knolselderij grof snijden. De ui fijn hakken.
Oven voorverwarmen op 200 graden Celcius
Dit recept levert 1 liter bouillon op.

Bereiding

Doe de wildbotten/afsnijdsel in een braadslee en laat ze, onder toevoeging van een scheutje maïsolie, rondom bruin braden in de oven op 200 graden Celcius. Keer de botten af en toe om en schep ze na circa 25 minuten over in een grote pan.

Zet de braadslee op een matig vuur, voeg de tomatenpuree toe en laat deze een paar minuten zachtjes pruttelen in de achtergebleven olie (dit maakt de puree minder zuur).
Roer de aanbaksels los, blus af met rode wijn en giet de inhoud van de braadslee in de pan met botten. Voeg het restant rode wijn en koud water toe tot alles onderstaat en breng het geheel aan de kook, schuim af. Voeg daarna de kruiderij en de groenten erbij.

Laat de bouillon op een matig vuur voldoende trekken.
Schep van tijd tot tijd het schuim af.

Als de bouillon voldoende is getrokken verwijder dan het gestolde vet en de botten en giet de bouillon door een puntzeef over in een schone pan.
Bekleed een schone zeef met een onder koud water goed doorspoelde passeerdoek en giet hier de bouillon door. Laat inkoken tot de gewenste sterkte.
Ontvet de bouillon.

Serveertip

In plaats van de rode wijn kan je ook 1/4 dl madera gebruiken.

Geconcentreerde wildbouillon wordt verkregen door de ontvette bouillon verder te laten inkoken tot een stroperige vloeistof.

De groenten welke gebruikt zijn om bouillon van te trekken kan je bewaren om te gebruiken bij een dubbel getrokken wildbouillon.

Soort gerecht: Aantal personen: Bereidingstijd: circa 4 uur
Wijntip:

Eet smakelijk !!